Deze onderneming is een multidisciplinair project dat muziek, beeldende kunst, literatuur en wetenschap samenbrengt rond een visie die is ontwikkeld in het manifest “Het Alles is een EI”. Het manifest is vooral een aangepast vervolg op een visie die Salvador Dali schetste in zijn Mystiek Manifest, dat een hybride combinatie was van kernfysica en katholieke leer.

“Het Alles is een Ei” is een essay dat berust op een poging om een verenigend metafysisch kader te bieden voor de gefragmenteerde menselijke kennis. Het concept is gebaseerd op het idee hoe de cyclische aard van een veelheid aan verschijnselen de biologische patronen weerspiegelen.

Het verbinden van kunst, wetenschap en religie, met de metafoor van het ei dat erop gepropt werd, is een transformatief werk en een uitnodiging om na te denken.

Wens je meer te weten over dit boek, klik dan op de omslag

Van daaruit ontstond een artistieke benadering, geïnspireerd door Frank Zappa’s Project/Object-concept voor zijn werk in verschillende media. Elk van de voorgestelde projecten (in welk domein dan ook) maakt deel uit van een groter object, dat wordt gedefinieerd als mystiek cyclisch synthetisme. Als zodanig is de kunsttentoonstelling veelzijdig in haar poging om een nieuw perspectief op de aard en betekenis van de menselijke beschaving naar voor te brengen.

Deze expositie heeft niet de ambitie om overweldigend origineel te zijn, maar beperkt zich vaak tot het hergebruiken van bestaande ideeën en thema’s in een samenhangende hedendaagse context. Dit kan worden geïllustreerd door het middenstuk van de expositie van dichtbij te bekijken, een schilderij vernoemd naar het thema dat deze kunsttentoonstelling inspireerde (A Cosmology of Civilization). Het restylet veel van de thema’s en onderwerpen die door Salvador Dali zijn ontwikkeld in enkele van zijn minder bekende creaties.

De meeste beeldende werken bewegen zich tussen figuratie en abstractie, coherentie en desintegratie, en organische en technologische vormen. Ze combineren droomachtige beelden om surrealistische, liminale landschappen te creëren en proberen de affiniteit tussen de wetenschappelijke en de artistieke praktijk te verkennen. Vaak bevatten ze autobiografische elementen die de artistieke wording van deze expositie illustreren.

The Lady in Red en haar Cryptomathicus (schilderij) in Wonderland (Londen 2016)

Als je wilt zien wat er in deze galerij staat, klik dan op de deur. Gratis Toegang.

Het thema van de opera die deel uitmaakt van dit project draait om een vergelijking tussen de cyclische aard van de menselijke beschaving en die van ons zonnestelsel. De muziek is afgeleid van een sonorisatie van de elektromagnetische golven die worden uitgezonden door de belangrijkste hemellichamen die ons zonnestelsel vormen. Deze chaotische geluiden werden vervolgens door een synclavier verwerkt om enkele melodieën te produceren die herkenbaar zijn voor het menselijk oor. In deze composities heeft elk geluid een waarde, en elke handeling maakt deel uit van de universele diapason, een kolossale vibratie die energie maakt in plaats van die te weerkaatsen.

Een kosmologie van de beschaving. Acryl op doek 100 x 80 cm door Shaharee Vyaas (2021).

Uitnodiging om te luisteren naar de Engelse versie van de opera.

Het literaire aspect van dit kunstproject wil het multiculturele aspect van beschaving als fenomeen illustreren door het verhaal van Mahabharata in een meer eigentijdse context te plaatsen.

Kindle – versie

ASIN: B08BTH8D4C (Amazon) Afdrukversie isbn 9781636256948 ( IngramSpark )

Ik moest concluderen dat geen enkele artiest een eiland is, en dat de meeste artiesten gewoon een draadje oppikken waar andere artiesten het moesten laten vallen. Het is nederig om te bedenken dat het meeste van wat we doen, heel vaak al eerder is gedaan en dat onze trotse “inspiraties” slechts bijgewerkte kunstgeschiedenis zijn.

contact

catalogus

shaharee.vyaas@gmail.com
Facebook / Instagram / Amazon